Rita Rudaini Tuntut Nafkah Tertunggak Lebih RM100,000

Wednesday, June 11, 2014 by
Rita RudainiPelakon Rita Rudaini telah memfailkan tuntutan nafkah tertunggak berjumlah  lebih RM100,000 terhadap bekas suaminya yang juga pemain bola sepak kebangsaan, Mohd Aidil Zafuan Abd Razak, akan melalui perbicaraan penuh pada 30 September ini.

Tarikh perbicaraan itu ditetapkan Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, Mawardi Che Man, ketika prosiding berlangsung di hadapannya, semalam.

Ketika prosiding semalam, Rita dan Aidil Zafuan tidak kelihatan di mahkamah, sebaliknya mereka hanya diwakili peguam masing-masing.


Rita Rudaini dam anak-anaknya.


Peguam Rita, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain, berkata hakim turut menetapkan 22 September ini sebagai tarikh pengesahan afidavit dan dokumen.

Beliau berkata, tuntutan nafkah berjumlah lebih RM100,000 yang difailkan Rita membabitkan kos bayaran rumah, makan minum, pakaian dan barangan asasi lain.

“Jumlah terbabit dikira bermula dari tarikh Aidil keluar daripada rumah mereka di Kota Damansara sejak Januari 2012, meninggalkan Rita serta dua anak mereka, Airit Rayyan Rizqin, 5, dan Airit Qaqa Arjuna, 3.

“Tuntutan nafkah ini difailkan pada awal Januari lalu dan semua jumlah adalah nafkah tertunggak,” katanya ketika ditemui selepas prosiding semalam. Aidil Zafuan pula diwakili oleh peguam, Roshdan Sujak.

Sebelum ini, Rita turut menuntut nafkah anak merangkumi perbelanjaan makan minum, pengasuh dan juga lampin pakai buang sebanyak RM5,392 sebulan.

Bagaimanapun, Aidil yang juga pemain pertahanan skuad JDT, menegaskan beliau hanya mampu membayar RM2,000 sebulan.